Välj en sida

Jag är otroligt glad över att kunna presentera ett helt nytt kursupplägg som ger dig som vill bli en bättre fotograf en perfekt grund att bygga utifrån. Det blir jag och min kollega Anna Holmberg som kommer hålla i kursen tillsammans. Anna är illustratör, grafisk designer och kurslärare inom både InDesign, Illustrator och Photoshop. Hon kommer under våren att släppa en kurs för bl.a annat Moderskeppet och hon håller regelbundet utbildningar inom digitalt skapande.

 

Fotokurs:
Vi går igenom grunderna för att kunna lämna det automatiska läget i kameran och börja fotografera manuellt. Att förstå ljuset är extra viktigt och det blir därför nästa del i kursen, den här kunskapen kommer även att höja kvalitén i era bilder avsevärt. Vi kommer även att gå igenom lite komposition och prata känsla i bilderna. Jag delar med mig av mina bästa knep för att få avslappnade bilder med mycket liv i. Efter den teoretiska delen kommer det finnas gott om tid att gå ut och öva. Vi jobbar både i par och i grupp och testar ett par olika miljöer och ljusförhållanden.

Du behöver som sagt ha en egen kamera för att kunna delta. Jag vill att man kikar i sin instruktionsbok hemma så att man har koll på hur man ställer in bländare, slutare och ISO i sin kamera (på läget M i kameran). Detta för att spara tid när vi väl ses för att lära oss om hur allt fungerar. Har man flera olika objektiv så rekommenderar jag att man tar det med största bländaren. Vet man inte går det bra att maila mig innan. Ett jättebra porträttobjektiv är ett fast 50 mm med bländarvärde på t.ex f 1,8 eller f 1,4.

Redigeringskurs:
Alla foton behöver lite redigering, kanske räcker det med lite extra skärpa eller kanske vill du skapa en helt ny känsla! Under kursen kommer du lära dig att bl a kontrollera färg, ljus, göra enklare retuscheringar och förbered fotot för utskrift. Anna kommer också visa enkla knep för att helt förändra en känsla i ett foto.
Vi kommer arbeta i det lite hemliga programmet Adobe Camera Raw. Det följer med Photoshop och är ett kraftfullt redigeringsprogram. Under kursen kommer du få möjlighet att själv redigera foton.

Du behöver en egen bärbar dator med installerat Photoshop. Har du inte Photoshop kan du pröva det gratis under 1 månad, denna testversion laddar du ner via Adobes egna sida (adobe.se).

För vem passar kursen?
Jag skulle vilja säga att alla som har ett brinnande intresse för att fotografera och leka med bildspråket kan gå kursen. Du kanske är nybliven förälder och vill ta bättre bilder på ditt barn? Eller så bloggar du och vill kunna ta bättre bilder och skapa en egen stil. Jag tror även du som drivet eget företag kan ha väldigt stor nytta av att kunna visa professionella bilder ut mot kund. Kursen kommer främst inrikta sig mot porträtt men grunden är densamma oavsett om du tar kort på bebisar, djur eller blommor.

Övrig info:
Vi kommer att ta en paus för lunch vid ca 12.00. Det går bra att ta med sig egen mat eller gå iväg och handla på något ställe i närheten. Vi bjuder på kaffe och te under hela dagen.
Vi kommer att dela upp gruppen i två delar så att man får förmiddagen med mig eller Anna och sen byter till den andra efter lunch.
För att man ska hänga med i redigeringskursen är det bra om man har en egen dator med sig. Skulle det vara ett problem och man ändå vill delta och anteckna så går det självklart bra.
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras i förskott.